Guide: Find de rigtige dæk til din bil

Guide: Find de rigtige dæk til din bil

SPONSORERET:

Er det blevet tid til at finde nye dæk til bilen? Det kan være svært at finde ud af, hvilke dæk du skal købe til din bil, for der findes efterhånden så mange forskellige slags og utallige dækmærker. Derfor giver vi dig her en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du handler nye bildæk til din bil.

Det er uhyre vigtigt, at du finder de rigtige dæk til din bil – både i forhold til din sikkerhed, din komfort og din økonomi. Dækkene på en bil er det eneste, der har fysisk kontakt med den vej, du kører på, og derfor er det helt centralt, at du kører på de rigtige dæk.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilke slags dæk du har brug for. Der findes som udgangspunkt 3 forskellige slags dæk. Helårsdæk, vinterdæk og sommerdæk. De fleste forhandlere har et stort udvalg af alle 3 dæk, så du kan finde dem, der passer til dit behov.

 

Helårsdæk til hele året – næsten

Helårsdæk passer til dig, der har mulighed for at lade bilen stå på dage, hvor der er frostvejr, og hvor det kan være meget glat på vejene. Hvis du er nødt til at bruge bilen og ofte kører på veje, der ikke regelmæssigt bliver saltet og ryddet for sne, anbefales det, at du undgår helårsdæk. Med helårsdæk har man forsøgt at smelte sommer- og vinterdæk sammen til et dæk, der i udgangspunktet kan bruges året rundt.

Fordelen med helårsdæk er, at du slipper for at skulle skifte dæk hvert halve år, men kører du ofte på mindre trafikerede veje, hvor snerydderen ikke kigger forbi hele tiden, er man som sagt nødt til at have vinterdæk på for at være på den sikre side. Desuden er helårsdæk heller ikke optimale til bilkørsel i sommerhalvåret, da man generelt ikke styrer nær så godt med helårsdæk på tørre veje.

I Danmark er der ikke regler for, hvilke bildæk du må køre med, men hvis du ofte kører uden for landets grænser, skal du være opmærksom på, at det i nogle lande er et lovkrav, at du har vinterdæk på i vinterhalvåret.

 

Vinterdæk og sommerdæk          

Hvis du skal kunne køre i din bil gennem hele vinteren på alle veje i næsten al slags vejr, så anbefales det, at du skifter til vinterdæk. Hvornår præcis, du skal skifte fra sommerdæk til vinterdæk, kan være svært at vurdere, men det kan være en god ide at få gjort i god tid.

Der findes mange forskellige vinterdæk at vælge imellem. Hvor det før i tiden har været en god ide med smalle vinterdæk, der nemmere kunne køre igennem sne og slud, er man i dag så langt i udviklingen af dæk, at selv brede dæk kan det samme.

Om vinteren ser man ikke mange motorcykler på vejene, men det er faktisk også muligt – og nødvendigt – med vinterdæk til motorcyklen i vinterhalvåret. Ligesom det er tilfældet med biler, findes der også mange forskellige MC-dæk til motorcykler. Overordnet set kan man dog også tage udgangspunkt i rådene om vinterdæk til biler her på siden.

Når det gælder sommerdæk, findes der ligeledes mange forskellige varianter. Dog ses det relativt ofte, at folk er allermest opmærksomme på, hvor de får mest dæk for pengene, eller hvilke dæk der laver mindst støj. Der, hvor man skal være ekstra opmærksom, når man køber sommerdæk, er, hvor gode dækkene er på den ofte våde sommervej.

En god tommelfingerregel, når du går på jagt efter nye dæk, er at tjekke de nyeste dæktest, der tester de forskellige dæk og undersøger relevante mærkninger.

Skriv en kommentar